Sağlık Liyakat-Sen Genel BaşkanıMehmet DEMİREL ve Genel Başkan Vekili Ayhan DAL ile birlikte 11 Mayıs 2022 tarihinde kronikleşmiş sağlık çalışanlarının taleplerini siyasi parti temsilcileri ile görüştü.
Demirel; Yaklaşmakta olan hemşireler günü ile alakalı olarak Türkiye Büyük Millet Meclisinde siyasi partileri ziyaret etti ve taleplerimizin takipçisi olmalarını talep etti;
Demirel açıklamasında;
Sayın Vekilim;
Sağlık Camiası köklü bir geçmişe sahibtir . Sağlık Camiasında 39 branşta 7/24 saat kavramı olmadan büyük bir özveri ile yılmadan, usanmadan insanların hastalıklarına şifa dağıtmaya devam ediyorlar.
Sağlık Çalışanlarımız mali ve özlük hakları maalesef uzun süredir çözüme kavuşturullamamış ve verilen sözler hep askıda kalmış, Sağlık Camiasında gönüllerin kırılmasına neden olmuştur. Bu nedenle kronikleşen sağlık çalışanların sorunlarını ifade edecek olursak;
1-3600 ek gösterge tüm kamu çalışanları açısından bir beklenti oluştu. 10 Mayıs’ta yapılacak toplantının apar topar bir bahane ile ileriki tarihe ertelenmesi kamu çalışanlarını hayal kırıklığına uğrattı. Biran önce toplantı tarihi ilan edilmeli ve şartları tutan tüm kamu çalışanlarına verilmelidir.
2-Covid 19’un iş kazası ve meslek hastalığı olarak kabul edilmesine yönelik düzenlemede illiyet bağı aranmamalı, düzenleme tüm işyerlerini ve tüm sağlık emekçilerini kapsamalıdır.
3- Yıllardır ifade ettiğimiz fiili hizmet zammı kapsamı genişletilmelidir.
4-Her sağlık tesisinde 7/24 ücretsiz kreş olanağı sağlanmalıdır.
5- Sağlık Bakanlığı ve bakanlığa bağlı kurum ve kuruluşların faydalanabilmesi için sağlık komplekslerinin kurulmalıdır.
6- Sağlık Bakanlığı Taşra teşkilatında görev yapan personeller toplu sözleşmeden kaynaklanan %20 sabit artış sağlanmış amma maalesef Bakanlık Merkez teşkilatı mahrum bırakılmıştır. Bu mağduriyetin giderilmesi için ek bir protokol yapılarak 375 KHK ile ek denge tazminatlarının da %20 oranında artış sağlanması.
7- 4/b li süresiz sözleşmeli personeller ile vekil ebe/hemşireler ve kamu görevlisi olmayan aile sağlığı çalışanların da 3+1 statüsüne geçirilmeli. 3 yılını dolduranlar kadroya alınmalı.
8-Yardımcı Hizmetler Sınıfı kaldırılmalı, mevcut personel genel idari hizmetler sınıfına aktarılmalı.
9-Sağlık Bakanlığı ve Bakanlığa bağlı kurumlarda da görevli Şeflerin Adalet Bakanlığındaki şeflerle özel hizmet tazminatı eşit olmalı.
10- Aile Hekimliğinde görev sağlık çalışanlarımız ceza puanlarının iptal edilmesi.
11- Aile Hekimliğine ödenen Cari Giderlerinin günümüz koşullarına göre revize edilmesi.
12- Banka Promosyonlarının günümüz koşullarına göre güncellenmesi.
13- Ebe kadrosunda görev yapan çalışanlarımızın eğitim durumuna göre uzman ebe kadrosuna geçirilmeli.
14 -Yeni branşlarla birlikte 39 branşta sağlık hizmeti sunulduğunu ifade etmiştik. sağlık bakanlığı son iki alımda toplamda 20 bin sağlık personeli almasına rağmen yeni branş mezunlarından 10 yada 20 şer kişi alınmış olmasına rağmen bazı branşlardan hiç alım yapılmamıştır. Personel alımında hakkaniyet kuralı esas alınmalı emekler ve ümitler heba edilmemelidir.