SAĞLIKÇILARIN SESİ/ÖZEL HABER-HABER MERKEZİ
Sağlık çalışanlarının maaş promosyon ödemeleri için İl Sağlık Müdürlüklerinin bankalarla yaptığı sözleşmelere tepkiler devam ediyor.
İl Sağlık Müdürlüklerinin bankalarla yapılan sözleşmeleri de illere göre farklılık gösteriyor. Bazı iller 4, hatta 5 yıl süreli ihale yaptı. 2021 yılında yapılan ihale sözleşmelerinde sağlık çalışanları daha düşük promosyona almaya mecbur kalırken, 2022 yılı içinde yapılan sözleşmelerde 30 bin lirayı geçen promosyon anlaşmalarının imzalandığı görülüyor.
Sağlık Çalışanları Hak ve Mücadele Derneği (SAHADER)’de sosyal medyada konuyla ilgili çalışma yürütüyor.
Son olarak Sağlık Liyakat- Sen Genel Başkanı Mehmet Demirel, maaş promosyon ödemelerini gündeme getiren bir açıklama yaptı.
Sağlık Liyakat-Sen Genel Başkanı Mehmet Demirel, 2021 yılı Temmuz ayında Türkiye İlaç Ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK)’nun maaş promosyonu anlaşmasını 4 yıllığına imzaladığını ve kişi başına promosyon ücreti olarak 4680 liraya ödendiğini söyledi. Aynı bankanın bir yıl sonra Eskişehir Osmangazi Üniversitesi ile yaptığı anlaşmada ise kişi başına 31.100 lira ödenmesi için sözleşme imzalandığını, iki ayrı kurumda çalışanlardan biri çok düşük promosyon alırken, diğer kurum çalışanlarının daha yüksek promosyon aldığını, bununda çalışanlar açısından haksızlık anlamına geldiğine dikkat çekti.
Maaş promosyon sözleşmelerindeki farklılığın kabul edilemez olduğunu belirten Demirel, çalışanların zarara uğratılmaması ve standart bir sözleşme halinde kamu çalışanlarının zararının önlenmesi amacıyla konuyu yargıya taşıyacaklarını söyleyerek şunları ifade etti:
“2021 -2022 yıllarında yapılan banka promosyon protokolü ile Ankara, İstanbul , Van , Muğla, Aydın gibi ilerde çalışan personellerin sayıları küçümsenmeyecek kadar fazla iken, trajikomik promosyon tutarları 60 ay gibi uzun vade de maksimum kazanım sağladık diye lanse ediliyor. 2022’de yapılan maaş promosyon ödemeleri baz alındığında 2021-2022 yılları arasında imzalanan maaş promosyon sözleşmelerinde kazanımdan ziyade ciddi kayıpların yaşandığı açıkça görülmektedir.
Suçlu Kim?
*Burada suçlu Pandemi mi şartları mı?
*Resmi kurumları parselleyen bankalar mı?
*Kurum amirleri mi?
*Kamu çalışanlarının hakkını korumayan yetkili sendikanın kurum temsilcileri mi?
Maaş promosyonu anlaşması yapılması hakkında ki taleplerimiz;
1- Haksız rekabetin önüne geçmek için maaş promosyon ihalesi yapmadan önce Kamu, Özel Bankalar ve Katılım Bankaların tamamına teklif mektupları gönderilmeli, gönderilen teklif mektupları ihale dosyasında muhafaza altına alınmalıdır. Yapılan ihaleler şeffaf olmalıdır.
2- Bakanlık İdari Mali İşler Başkanlığı bünyesinde bir komisyon oluşturulmalı ya da yeni bir birim kurulmalıdır. Bu birim, Bakanlığa bağlı binlerce hastane ve İl Sağlık Müdürlüğünün promosyon anlaşması için illerin nüfus ve gelişmişlik oranı baz alınarak ayrı ayrı kategorilerde tip maaş promosyonu anlaşma metinleri hazırlamalı, maaş promosyonu anlaşması yapılan kamu kuruluşlarının süreci yürütmesi ve takip edilmesi aşamasında müdahil olmalıdır. Böylelikle kamu çalışanlarının mağduriyetlerinin önüne geçilmelidir.
3- Kadük kalan Banka promosyon anlaşmalarının günün şartlarına göre güncelleme yapılmalıdır. Maaş promosyon anlaşmasını günün şartlarına uygun revize etmek istemeyen bankaların promosyon anlaşması kamu kurum yetkilileri tarafından tek taraflı fesih edilerek, bir başka banka ile yeniden promosyon anlaşması yapılmalı, ilgili bankanın dağıtmış olduğu miktar anlaşma imzalanan yeni banka aracılığıyla ödenerek ilgili bankanın zararı tazmin edilmeli, yeni anlaşmada, anlaşılan miktarın kalan kısmı kamu çalışanlarının hesaplarına yatırılmak suretiyle “MAAŞ PROMOSYONU YAPILANDIRMASI” yapılmalıdır. Aynen banka borcu yapılandırılması gibi, maaş promosyonu yapılandırılmasının önü açılmalıdır.
4- Maaş promosyonu anlaşmasında, gerektiğinde kurum amirleri tarafından kamu çalışanının lehine tek taraflı fesih yetkisi verilmelidir.
5- Emekli olan ya da tayini çıkan kamu çalışanlarının almış olduğu maaş promosyonu ilgili banka tarafından talep edilmemelidir.
6- Yapılan maaş promosyonu anlaşmaları üç yılı geçemez hükmü getirilmelidir.
Sonuç olarak;
Memur maaş promosyonlarında bir yıl içinde tam 9 kat fark oluştu. Geçen yıl 4.500 lira promosyona imza attıran aynı bankalar, bugün 34.000 liraya maaş promosyonu anlaşması imzalıyorlar. On binlerce memurun sırtından aynı bankalar haksız kazanç sağlamış oluyor. Bu mağduriyet bir an önce giderilmeli ve günün şartlarına göre güncelleme yapılmalıdır.
Banka yetkililerini ve Bakanlık merkez teşkilatında çalışan yetkilileri göreve davet ediyoruz. Aksi takdirde konuyu yargıya taşıyacağımız hususunu bir kere daha tekrar etmek istiyorum.
Saygılarımla…
Mehmet DEMİREL
Genel Başkan
Sağlık Liyakat-Sen