featured

Döner sermayeden yararlanan memurlara ek ödeme nasıl yapılıyor?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

[ad_1]


DÖNER SERMAYEDEN YARARLANANLARIN EK ÖDEMESİ NASIL ÖDENİYOR? Çeşitli personel kanunlarına tabi olarak kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapanlar için, benzer kadro ve görevlerde olanlar arasında ücret dengesi sağlamak amacıyla, “ek ödeme” uygulaması getirilmiştir.

375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname, ek ödeme yapılacak olan kamu görevlilerinden bazılarına bu ödemenin döner sermeye bütçesinden yapılmasını ve döner sermayeden pay alan personele ise ek ödeme yapılmamasını hükme bağlamıştır.

Ancak, kendilerine ek ödeme yerine döner sermaye ödenen personele yapılacak olan döner sermaye ödemesinin net tutarı, 375 sayılı KHK’da kadro ve görev unvanı veya pozisyon unvanı itibariyle belirlenmiş olan ek ödemenin net tutarından az olamamaktadır.

Döner sermaye ve ek ödemeden yapılan kesintiler

375 sayılı KHK kapsamında yapılan ek ödemeden, Damga Vergisi hariç herhangi bir kesinti yapılmıyor. Ancak, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununda döner sermaye ücretlerinin vergiden istisna olduğuna dair herhangi bir hüküm yer almadığından, döner sermaye ödemelerinden Damga Vergisinin yanı sıra Gelir Vergisi de kesiliyor.

Ek ödeme yerine döner sermayeden pay ödenen personele yapılan ödemenin net miktarının en az, bu personel hakkında kadro veya görev unvanı ya da pozisyon unvanı itibariyle belirlenmiş olan ek ödeme net tutarı kadar olması gerekmektedir.

Öte yandan, döner sermaye ödemelerinden Gelir Vergisi kesilmesi kesintisi yapılıyor olması ve ilgili personelin gelir vergisi matrahının bu nedenle daha erken yükselmesi nedeniyle, bu personelin ücretinin ek ödemeden yararlanan emsallerine göre daha çok azalması sonucunu doğurmaktadır.

Personel arasında ücret eşitliğini sağlama amacıyla getirilen ek ödeme düzenlemesinin, ek ödemelerini döner sermaye bütçesinden alan personel aleyhine bir durumun ortaya çıkarmasının ilgili düzenlemenin amacına uygun olmayacağını düşündüğümüzden, döner sermayeden yararlanan personelin aylık gelirinin ek ödemeden yararlanan emsal personele göre den daha düşük olduğu durumlarda, aradaki farkın ilgili personele ayrıca ödenmesini sağlayacak bir düzenleme yapılması gerektiğini değerlendirmekteyiz.

Sağlık Bakanlığının uygulaması

Döner sermayeden pay alan personelin, gelir vergisi nedeniyle emsal personele göre aylık gelirinin daha düşük olması ve buna engel bir düzenlemenin de olmaması, uygulamada bazı kurumların çeşitli çözüm yollarına gitmesine neden olmaktadır. Örneğin Sağlık Bakanlığı yıllık mahsuplaşmaya giderek, döner sermaye ödemesinin Gelir Vergisine tabi olmasından dolayı, ek ödeme alan emsal personele göre eksik ödeme yapılan personele, aradaki farkı yılsonunda topluca ödemektedir. Ancak, aylık olarak eksik ödenen tutarların yılsonunda topluca ödenmesi uygulamasının da emsal personel arasındaki eşitliği sağlamayacağını düşünmekteyiz.memurunyeri

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER’DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

[ad_2]

Döner sermayeden yararlanan memurlara ek ödeme nasıl yapılıyor?
Giriş Yap

Liyakatli Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!