featured
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. MEMUR-SEN’İN YAMAN ÇELİŞKİSİ… İKTİDAR MEMUR-SENİN TUZAĞINA DÜŞMEMELİ…

MEMUR-SEN’İN YAMAN ÇELİŞKİSİ… İKTİDAR MEMUR-SENİN TUZAĞINA DÜŞMEMELİ…

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Genel Başkan Demirel’den gündeme dair  önemli açıklama ; 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Sözleşme Kanunu, ilk olarak 2001 yılında kabul edilmiş ve yürürlüğe girmişti. Burada bazı sendikalaşmayı engelleyici hükümleri yer almaktaydı. Bunu dönemin iki güçlü sendikası savunmaktaydı. Bu kanun 25. Maddesi (üye aidatı için %5 şartı getirmişti. O dönemde memur-sen konfederasyonlarına bağlı federasyonların üye sayıları %5’in altında oldugu için üyelik aidatı kestiremiyorlardı. Memur-sen yetkilileri bu anti demokratik uygulamanın önüne geçmek için TBMM’deki tüm siyasi partilerin kapısını çaldı. Memur-sen o dönemde derdini iktidar ortaklarına anlatmak için randevu talep etti. Randevu talebine MHP olumsuz karşılık verdi. Diğer iktidar ortağı ile görüşüldü. Dönemin iktidar ortağı, memur-sen’in talebini iktidar ortağına götürdü. Fakat o dönemde koalisyon ortağı olan partilerden 4688 sayılı yasada üyelik aidatı kesintisi %5′ in altına inerse ilk kez hükümetten çekiliriz tehdidinde bulunmuştu. Bu tam manasıyla Kamu-sen ile MHP arasındaki organik bağın ifadesiydi.

Ak Parti İktidarı bu antidemokratik uygulamayı; 24 Haziran 2004 talihinde TBMM’de kabul edilen 5189 sayılı torba Kanun ile 4688 sayılı Kanunun 25 inci maddesindeki baraj kaldırıldı. Yeni düzenleme şöyle oldu:

“Üyelik ödentisi

Madde 25- (Değişik: 24/6/2004-5198/4 md.) Kamu görevlileri sendikasına, kamu görevlisinin ödeyeceği üyelik ödentileri, 14 üncü madde çerçevesinde doldurulan üyelik başvuru formuna ve sendika tüzüğünde belirtilen aylık ödenti tutarına göre kamu işverenince aylığından kesilerek beş gün içinde sendikaların banka hesaplarına yatırılır ve ödenti listesinin bir örneği ilgili sendikaya gönderilir. Kamu işvereni, sendikaya üye olan ve üyelik ödentisi kesilen kamu görevlilerinin listesini her ayın son haftasında, işyerinde herkesin görebileceği yerde ve kurumsal düzeyde duyurulabilecek diğer araçlarla ilan eder.”

Şeklinde’ki toba yasa ile Memur-Sen’in aidat kesintisi yapılmasına fırsat verilmiştir.

4688 sayılı sendika üyelik kesintisi minimum %0.03 ila %0.05 iken, 2004 yılında Ak Parti’nin reform tasarısında Memur-Sen’in talebi üzerine üyelik aidatının %0.30’a çıkarılması vardı. Ancak hayata geçirilemedi. Şayet %0.30’luk kesinti hayata geçmiş olsaydı. Ortalama memur maaşının 10.000 lira olduğunu varsayımından hareketle, Üç ayda bir sendikalı üyelere devlet tarafından ödenen 706 liralık paranın mevcut kesinti baz alındığında aylık sendikaya kesilen miktar 50 lira olmak üzere üç ayda sendikanın kasasına 150 lira girmektedir. Fakat %0.30’luk aidat kesintisi hayata geçmiş olsaydı üye başına sendikanın kasasına girecek olan aylık miktar 300 lira olacaktı.
Sendikalar her üyeden üç ayda bir 900 lira kesinti yapmış olacaklardı.
Mevcut haliyle sendikalı üyenin cebinde kalan miktar 556 Türk Lirasıdır.
Şayet %0.30 sendika üyelik aidatı hayata geçmiş olsaydı . Üç ayda bir sendikalı üyenin cebinden ayrıca 194 lira kesinti yapılmış olacaktı.

İki yıl önce ki yapilan toplu sözleşmede yetkili sendika Memur-Sen masaya memurun yüzlerce kronik sorunları varken, dayanışma aidatını getirdi.Toplu sözleşme masasında yapılan üç saatlik toplantının ardından sözde memurların lehine 700 küsur sosyal hakkın alındığını ifade etti.
Fakat memur maaş oranları üzerinde anlaşmaya varamadık şeklinde açıklamanın üzerinden toplu sözleşme masasını boykot ederek son toplantıya katılmadılar. İş uzlaştırma kuruluna intikal edince dönemin çalışma bakanı madem ulaşamadık diyerek, Memur-Sen’in sosyal haklar bağlamında 700 madde üzerinde mutabakata vardık dediği esasen dayanışma aidatı talebini yok sayarak, memur maaş oranları üzerinde ki uzlaşma sağlanamadı diyerek topu uzlaşma kuruluna sevk etti. Memur-Sen’in dayanışma aidatı hayali berhava oldu. Nedir dayanışma aidatı? Hiç bir sendikaya üye olmayan kamu çalışanları yetkili sendikanın toplu sözleşmeden kaynaklanan kazanımlardan faydalanmak için yetkili sendikaya dayanışma aidatı ödemek zorunda kalmasıdır.

Dün üyelik aidatı kesintisi yapmak için %5’lik üye dayatması MHP ile Kamu-Sen ittifakının bir başarısı iken, bugün sendika kesintisi yapmak için% 1 lik üye olma şartı geçen yıl toplu sözleşmede, Çalışma Bakanı elli ile hayata geçirilmek istendi.
Konu yargıya taşındı. Mahkeme konu hakkında yürütmeyi durdurma kararı verdi.
Fakat bu antidemokratik uygulama Memur-Sen’i durdurmaya yetmedi. Bu defada üyelik aidatı kesintisi yapmak için sendikaların en az % 2 lik üyeye sahip olma şartı getirilmek suretiyle güçlü sendikacılıktan bahsediliyor.
Ey Memur-sen dün sendika aidat kesintisi için %5 lik üyeye sahip olma şartının antidemokratik olduğunu söyleyen siz değil miydiniz? %5’lik üye şartını kaldırıp tüm sendikaların üyelik aidatı kesintisi yapma yolunda bu demokratik uygulamanın önü açan Ak parti malesef Memur-Sen’in dümen suyunda haraket ederek, yeni sendikaların önünü kapatmak isteniyor.
Bu ne yaman çelişkidir?

Maalesef sendikalaşma önündeki yasakları da bugün de Memur-Sen ile Ak Parti’nin arasındaki organik bağın varlığına şahit oluyoruz.

2020 yılı toplu sözleşmede Memur- Sen Konfederasyonu Ali Yalçın kazanım olarak %1 sendikalaşma zorunluluğu getirmek için büyük bir sendikal kazanım yaptıklarını iddia ederek anlattılar. Danıştay antidemokratik olan toplu sözleşmenin bu hükmünü iptal etti.
Yetmedi MEMUR – SEN Konfederasyonu Ali Yalçın ve bağlı sendikalar genel başkanları yoğun bir şekilde İktidara baskı oluşturmaya, kamuoyunu etkilemeye çalıştılar.
Memurların kanunlara göre kurduğu sendikalara merdiven altı tabirini kullandılar.
Dün 2001 yılında maruz kaldıkları muameleyi bugün kendileri yapmak istemekteler.
TBMM’ye sunulan son kanun teklifi ile (eski düzeni getirtmek istiyorlar.) Memur-Sen düşüşünü iktidar gücü ile durdurmak istiyor. Özgürlüklerin partisi iktidarını özgürlüklerin engelleyicisi haline getirmeye çalışıyorlar.
Ali Yalçın ve sendika başkanları bir kaç gün daha o koltuklarında rahat oturabilmek için sendikalaşmaya engel kanun teklifi için ısrar etmekteler. Özgürlükleri engellemek kabul edilemez.
İktidar Memur-Sen’in tuzağına düşmemeli.
Dün totaliter Kamu-Sen bugün ise totaliter Memur-Sen’dir.
Mesele sadece gücü ele geçirmektir. İsimler değişsede zihniyet hep aynı kalmaktadır.
Ak Parti ve Memur-Sen’in talebi ile meclise sunulan teklife göre %2’den az üyesi olan sendika üyeleri 250 lira toplu sözleşme desteği alacak iken.
%2’yi aşmış olan sendika üyeleri 700 alacaklar. Bu 450 liralık farkı kamu çalışanlarna nasıl izah edeceksiniz?
Bunun takdirini Tüm kamu çalışanlarına bırakıyorum. Saygilarimla…

MEMUR-SEN’İN YAMAN ÇELİŞKİSİ… İKTİDAR MEMUR-SENİN TUZAĞINA DÜŞMEMELİ…

Giriş Yap

Liyakatli Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!