featured

SAĞLIK LİYAKAT-SEN DEN TOPLU SÖZLEŞME TALEPLERİMİZ

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

1 Ağustos 2021 tarihinde başlayacak toplu pazarlık masasında görüşülmesini istediğimiz temel esaslar; 4688 sayılı sendika kanununda uyuşmazlık masasında hükümetin değil, emeği temsil eden sendikanın bir sandalye fazla olarak temsil edilmesini talep ediyoruz. Geçen dönem hükümet ile sendikanın zam pazarlığında uzlaşılmadığı için konu uzlaşma kurulunda görüşüldü neticede hükümetin verdiği zam aynen uzlaşma kurulundan çıkmış oldu. Her dönem zam pazarlığında yetkili sendika ile hükümet arasında danışıklı dövüş şeklinde bir tiyatro oyunu oynanıyor.

Yetkili sendika hükümete rağmen kamu çalışanları adına tek bir kazanım sağlayamadığı gibi hükümetin taahhüt ettiği 3600 ek gösterge, fiili hizmet, ek ödeminin emekliliğe yansıtılması gibi konular maalesef hayata geçirilememiştir. Döner sermaye ek ödemesi onlarca defa tadilata uğramasına rağmen hak ve adalet anlayışından uzak bir hal almıştır. Sağlık çalışanlarının motivasyonunu bozmuştur. Tüm sağlık çalışanlarını memnun edecek hakka ve hukuka uygun olarak taban aylıkları baz alınmak suretiyle ek ödeme yeniden yapılmalıdır.

1-Liyakat Sağlık-Sen sendikası olarak ödenen döner sermayenin iptal edilerek, tek ödeme adı altında ek ödemeye ilave edilerek tüm personele dağıtımının yapılmasını talep ediyoruz. Bu tek ödemenin maaş alan personelin aldığı ücretin %50 sinden az olmayacak şekilde düzenleme yapılması. Bu ödemenin maaşa yansıtılarak emekliliğe aktarılmasını istemekteyiz.

2- Pandemi ile mücadele kapsamında doktor, eczacı, hemşire, ebe, laboratuvar ve röntgen teknisyeni yardımcı sağlık çalışanlarına ek ödeme altında dört defa ek ödeme yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına rağmen memur yardımcı hizmetli hasta bakıcı şoför benzer kadrolarda çalışan kamu çalışanları yok görülmüş ek ödemeden mahrum edilmiştir.

3- Son yirmi yılda Genel İdare Çalışanları ve Yardımcı Teknik Hizmetler sınıfı adeta yok görülmüş maaş ve sabit ödeme dışında hiç bir ödemeden faydalanmamıştır. Bu nedenle Genel İdare Çalışanları ve Yardımcı Teknik Hizmetler sınıfı bir defaya mahsus olmak üzere seyyanen maaşlarına 1000’ er lira zam yapılmasını talep ediyoruz.

4- Sağlık Bakanlığında dağıtılan performans ödemesi sadece laboratuvarda çalışan personel olarak daraltılmıştır. Hâlbuki kurum ve kuruluşlar tüm personel birlikte çalışabildikçe kalkınabilirler. Bu sebeple laboratuvarda çalışan personel yerine tüm personelin bundan faydalanması talep ediyoruz.

5- Özel Hizmet Tazminatının 10 puan artılmasını talep ediyoruz.

6- Hizmet ve Kadro Unvanına bakılmaksızın tüm personele uygulanacak hizmet alanı kadro-unvan katsayılarının 0.25 puan artırılmasını talep etmekteyiz.

7– Pandemiden dolayı Dünyayı ve ülkemizde kasıp kavuran mali kriz nedeniyle bakanlık üst düzey yöneticileri sağlık müdürü, yardımcıları, hastane başhekimi ve yardımcıları ve hastane müdür ve yardımcılarının aldığı ballı döner sermaye ek ödemeleri iptal edilmelidir. Çünkü hastanede çalışan bir uzman hekimin döner sermaye adı altında aldığı ek ödeme 3.500 lira iken idari görevde bulunan bir başhekimin ek ödemesi uzman hekimin aldığı ek ödemenin yedi katı kadardır. Kamu kaynakları bu kadar kolayca harcanmamalı çar çur edilmemelidir. Hadi idari görevi olmayan meslek mensuplarının almış olduğu ek ödemenin iki katı olsun bu yedi kat ek ödeme neyin nesidir. Bunun için hastanelerde başhekim yada baş hekim yardımcılığı kadrosunda oldukları halde, geçici görev ile bakanlıkta üst düzey yönetici yapmak suretiyle maaş ve ek ödeme altında aylık en az 35.000 ile 40.000 lira arasında maaş almaktadırlar. Asgari ücretin 2.800 lira olduğu ülkemizde Kamu kaynakları bu kadar kolay israf edilmemelidir…

8– Vergi dilimi uygulamasından dolayı hükümet kaşıkla verdiği zammı kepçe ile aldığı için hiç bir kamu çalışanı temmuz ayında yapılan maaş zammından faydalanamıyor. Maaşında vergisini ödediği verginin de vergisini ödemek zorunda kalıyor. Bu uygulama akıl ve mantık dışı olduğu ve bunun ivedilikle düzeltilmesi talep ediyoruz.

9– 663 sayılı KHK ile 45/A madesinde yer alan ‘’ Sözleşmeli sağlık personelinden üç yıllık çalışma sürelerini tamamlayanlar talepleri halinde bulundukları yerde 657 sayılı Kanunun 4üncü maddesinin (A) bendi kapsamındaki kadrolara atanır. Bu kadrolara atananlar, aynı yerde en az bir yıl daha görev yapar, bunlar hakkına adaylık hükümleri uygulanmaz. 663 sayılı KHK ile 45/A madesininde 5258 sayılı Aile Hekimliği Kanununda yer alan Kamu Dışı Aile Sağlığı Çalışanların içinde uğulanmasını talep ediyoruz.( Hemşire, ebe, sağlık memuru (toplum sağlığı) ve acil tıp teknisyenleri)

10– 4688 sayılı sendika kanuna göre kamu çalışanlarının hür iradeleriyle sendikalara üye olmaları veya üyelikten istifa etmeleri E devlet kapısı üzerinden yapılabilmesi için 2020 yılı sonbaharında Sayın Cumhurbaşkan Yardımcımız Fuat OKTAY beyin konu ile ilgili açıklamasının bir an önce hayata geçirilmesini talep ediyoruz.

Toplu sözleşme masasında yetkili sendika dışında faaliyet gösteren, tüm sendikaların toplu sözleşme masasında gözcü olarak davet edilmesi ve tüm sendikaların taleplerinin masada görüşülmesini istiyoruz. Aksi takdirde toplu görüşme masasına davet edilmeyen sendikaların ve üyelerinin haklı talepleri karşılık bulamıyor ve bu sebepten dolayı heba ediliyor.

SAĞLIK LİYAKAT-SEN DEN TOPLU SÖZLEŞME TALEPLERİMİZ

Giriş Yap

Liyakatli Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!