featured

KAMUOYU AÇIKLAMASI

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sağlık alanı, bir hizmet üretim dalı, bir iş koludur ve her iş kolu gibi kendine özel riskler içermektedir. Risk altında çalışan personelin vereceği hizmet, o hizmeti alan kişileri de ilgilendirmekte, topluma sunulan sağlık hizmetlerinin niteliği, sağlık çalışanlarının içinde bulunduğu çalışma ve yaşam koşulları ile doğrudan ilişkilidir.

Yalnız 2023 yıllına girdiğimiz şu günlerde Sağlık ve Sosyal hizmet çalışanlarının sorunlarını benimsenmesi kronikleşen sorunları söylemlerden öteye geçmemektedir.

Bu Doğrultuda;

1-TÜİK verilerine göre, Aralık ayında yıllık bazda enflasyon yüzde 64,27; ENAG verilerine göre ise yüzde 137,55 düzeyinde gerçekleşmiştir. Yine TÜİK’e göre gıda grubundaki yıllık enflasyon yüzde 77,87 olarak kayıtlara geçmiştir. Bu resmi verilerden de açıkça anlaşılacağı üzere çalışanlarımızın alım gücü giderek azalmıştır. Buna rağmen kamu görevlisi sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarımızın da kapsam içinde olduğu memur maaş zamlarının önce yüzde 25, sonra Cumhurbaşkanımız sn. Recep Tayyip Erdoğan tarafından +5 puan eklenerek  %30’a çıkarılmıştır. Yapılan memur maaş zammı beklentilerimizi karşılamaktan oldukça uzaktır. Anlaşılan o ki söz konusu artış sadece ve sadece yetkili konfederasyonu memnun edebilmiştir. Öyle ki yetkili konfederasyonun yetkilileri yaptıkları açıklamalarda %30 zammın “makul” olduğunu müteaddit defalar dile getirmişlerdir. Kamu görevlisi sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarımızın da kapsam içinde olduğu memur maaşlarının %30 oranında artırılmasının yetersiz olduğunu ifade ediyor, kısa süre içindeki yeni değerlemelerle birlikte bu oranın en az %55’e çıkartılmasının elzem hal almıştır.

2Hizmet sınıfı ayrımı yapılmaksızın birinci dereceye düşen sağlık ve sosyal hizmet kolundaki; teknik hizmetler sınıfı ve genel idari hizmetler sınıfındaki tüm çalışanlar (ön lisans veya lisans öğrenimi fark etmeksizin) da 3600 ek gösterge kapsamına alınmalı, ayrıca geçmişte şube müdürlüğü yapmasına rağmen 663 sayılı KHK ile  araştırmacı kadrolarında olanlar ile benzer görevlerde bulunan; yani il müdürü, il müdür yardımcısı, daire başkanı ve üst düzeyde görev yaptıktan sonra APK uzmanı, Eğitim uzmanı ve Personel uzmanlığı kadrosuna atananlara bugüne kadar mali açıdan hiç bir şekilde iyileştirme yapılmamış unutulmuşlardır. Araştırmacılar için 375 sayılı ek ödeme  kanun ile ekonomik açıdan azda olsa bir iyileştirme yapılmış ve 3600 Ek göstergeden yararlandırılmışlar. Yine APK uzmanı, Eğitim uzmanı ve Personel uzmanları 3600 ek göstergeden kapsam dışı bırakılmıştır. Bir an önce APK uzmanı, Eğitim uzmanı ve Personel uzmanları 375 sayılı ek ödemeleri Araştırmacılar ile aynı düzeye getirilmeli ve 3600 Ek göstergeden faydalandırılmalıdır. Aynı zamanda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndaki tüm çalışanlar da 3600 ek göstergeden yararlandırılmalıdır.

3- Sağlık çalışanlarımız için Sağlık Meslekleri Kanunu da çıkartılmalı” ve mesleki kariyer sistemi oluşturulmalıdır.

4- TEK KALEM” maaş kapsamına alınması, bu durum oluncaya kadar da Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan “Beyaz Reform” kapsamında hekim dışı sağlık hizmetleri sınıfı, genel idari hizmetler sınıfı, teknik hizmetler sınıfı ve yardımcı hizmetler sınıfı çalışanlarının tamamının da teşvik sisteminden hak ettiği ölçüde faydalandırılması sağlanmalıdır.

5- Sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarımıza yönelik işyeri şiddeti ve mobbing davranışlarına karşı etkin şekilde mücadele edeceğiz. Bu kapsamda; ilgili Bakanlıklar nezdinde 2023 yılı içerisinde işyeri şiddeti ve mobbingle mücadele eylem planlarının hazırlanması ve hayata geçirilmelidir.

6- Sağlık çalışanlarının çocuklarının kreş olanaklarının  olmaması

7- Giyim yardımları 38 TL ile 190 TL arasında değişiyor. Sağlıkçı bu para ile ne yapabilir? Bugün en basit bir beyaz önlük bile 250-300 TL arasında başlıyor bu rakamların güncellenmemesi büyük problem oluşturuyor. Günümüz  ekonomik şartlara  göre revize edilmelidir.

8- Sabit Ödemelerin emekliliğe yansıtılmamasından

10- Banka promosyon  güncellenmelerinin yetersiz olmasından

11- Genel İdari Hizmetler, Teknik Hizmetler Sınıfı ve Yardımcı Hizmetler sınıfında görev yapan çalışanlarımızın teşvik ve ek ödemeden günümüz ekonomi koşullarında komik rakamların hesaplanması ve hesaplanan bu tutarların dahi tavan ödemeye takılıp ilgili sınıflarda çalışanların büyük bir kısmının mahrum  bırakılmasından

12- Sağlık Çalışanlarımızın sosyal tesislerin olmamasından

13-Görevde yükselme ve Unvan değişikliği sınavlarında açılan kadroların yetersiz olmasından  

14- Atama bekleyen sağlık mezunlarımızın kadro taleplerinin yetersiz olmasından

Sağlık Çalışanlarımızın daha iyi koşullarda çalışabilmesi için , sendikal tercihlerine getirilen %2 baraj dayatmalarına DUR DEMEK VE  ÖZGÜR iradenin yok sayılmaması için   12-13- Ocak 2023 tarihi itibaren 2 (İki ) gün İŞ YAVAŞLATMA  eylem kararı  alınmıştır.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanlarımızın hak ettikleri yaşam ve çalışma koşulları için her türlü meşru mücadeleyi kararlılıkla sürdüreceğimizi bir kez daha ilan ederiz.

 

 

Sağlık Liyakat-Sen

                                                                                                                                                                   Yönetimi

 

KAMUOYU AÇIKLAMASI

Giriş Yap

Liyakatli Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!